Vyhledávání


Vémyslická Lyra po desáté

30.10.2008 20:06

    Ve středu 22. října pořádala Základní škola Vémyslice již desátý ročník regionální pěvecké soutěže Lyra. Zúčastnilo se jej 38 interpretů z osmi základních škol regionu-Dolní Dubňany, Miroslav, Mor.Krumlov Ivančická, Klášterní a gymnázium, Olbramovice, Vémyslice a Višňové. Odborná porota ve složení Mgr. Marie Kábelová, pedagog Masarykovy univerzity, Mgr. Jana Matyášová, pedagog JAMU, pan Pavel Dočkal, majitel nahrávacího studia CH Records v Čermákovicích, a pan Dan Hlaďo, učitel ZUŠ v Mor.Krumlově, neměla ani letos jednoduchou úlohu.A jak tedy dopadly výsledky?
    V první kategorii žáků 1.-3. tříd se zúčastnilo 8 žáků. Na třetím místě se umístila Lenka Jandová (ZŠ Vémyslice), na druhém Aleš Pelaj(ZŠ Klášterní), vítězem se stal Karel Dvořák(ZŠ Vémyslice).Ve druhé kategorii, určené žákům 4.-6.tříd, soutěžilo 16 zpěváků. Třetí místo získala Veronika Krupicová(ZŠ Miroslav),  druhé místo Tereza Maxerová(ZŠ Klášterní), zvítězila Kristýna Juřenová(ZŠ Višňové). V kategorii nejstarších, žáků 7.-9.tříd, kterých soutěžilo 14, obsadila třetí místo Denisa Bognerová(ZŠ Miroslav), druhé Erik Lerch(ZŠ Ivančická), první Michaela Lukášová(ZŠ Klášterní). Všem blahopřejeme.
    Jubilejní ročník však nebyl jen důvodem k oslavě, ale především donutil hlavní organizátorku pí.uč.Dagmar Drahozalovou k zamyšlení a výsledkem byl unikátní projekt, jemuž podobný bychom v republice na základních školách jen těžko hledali. Stovky hodin se svými spolupracovníky, kterých nebylo málo, a za účasti jedenácti interpretů, nejlepších zpěváků minulých deseti let, vytvářela projekt nazvaný The Best of Lyra .Za účasti profesionálů vzniklo písňové CD, a dokonce i DVD obsahující jedenáct písní, výběr toho nejlepšího, co bylo k slyšení i vidění. Zároveň startuje miniserie koncertů. Již v pátek 24.října    jste mohli vše spatřit na vlastní oči ve Vémyslicích, 31.října proběhne  ve spolupráci s MěKS vystoupení v Moravském Krumlově a 7. listopadu v Miroslavi.
    Nemusím připomínat, že toto vše by se neuskutečnilo bez sponzorů, proto děkujeme všem, kteří na tento projekt přispěli, především firmám TC Mach, Miloš Ryšavý, Tereo, a Českomoravský beton.
    Přejme organizátorům i interpretům mnoho dalšího tvůrčího elánu, množství posluchačů a řadu dalších úspěchů. Kdo ví, třeba právě zde začíná pro některé z nich budoucí profesionální kariéra.

Učitelské noviny říjen 2008